Ilmoitamme, että tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkaaksesi sivuston käyttöä, napsauta Hyväksy-painiketta. Lisätietoja täältä.

Mitä on ympäristöystävällinen pakkaus? Osa I: Pakkausten kierrätys

Mitä on ympäristöystävällinen pakkaus? Osa I: Pakkausten kierrätys

Saamme päivittäin lukemattomia kysymyksiä siitä, ovatko SUPERin myymät laatikot ympäristöystävällisiä ja onko ympäristöystävällisillä laatikoilla todisteena sertifikaatti. Asiakkaat etsivät usein erityisesti kierrätyskartongista valmistettuja pakkauksia, koska he uskovat, että käyttämällä tällaisia pakkauksia he edistävät ympäristönsuojelua. Valitettavasti näin ei aina ole. Yritämme selittää sinulle kaiken yksityiskohtaisesti.

Mitä on YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN PAKKAUS?

Ympäristöystävällisillä pakkauksilla tarkoitetaan pakkauksia, jotka on helppo kierrättää, jotka ovat turvallisia ympäristölle ja kuluttajille ja jotka on valmistettu kierrätysmateriaaleista. Huomaa, että tämä sanamuoto koskee kaikkia pakkaustyyppejä: paperia, pahvia ja aaltopahvia, muovia, metallia, lasia, puuta jne.

Kerromme lisää kahdesta pakkaustyypistä - pahvista ja aaltopahvista, sillä näitä materiaaleja käytetään SUPERBOXia varten.

SUPERBOX-laatikot valmistetaan muuten Liettuassa, mikä on myös erittäin tärkeää pakkausten ympäristövaikutusten kannalta. Mutta mennään askel kerrallaan.

PAKKAUSTEN KIERRÄTYS

Yksi tärkeimmistä näkökohdista kaikkien pakkausten, ei pelkästään ympäristöystävällisten pakkausten, osalta on se, minne ne kulkeutuvat sen jälkeen, kun ne ovat täyttäneet tehtävänsä tai loppukädessä muuttuneet jätteeksi. Koska pahvi- ja aaltopahvipakkaukset ovat paperipohjaisia, ne voidaan (ja pitäisi) lajitella PAPERIJÄTEASTIOIHIN. On kuitenkin muistettava, että vaikka pakkaus näyttäisi silmämääräisesti olevan paperia, sitä ei saa täysin hävittää merkinnällä PAPERI varustettuihin jäteastioihin.

Pakkaukset eivät sovellu kierrätykseen, jos ne on päällystetty ohuella muovikerroksella (laminaatit). Erityyppiset ja -laatuiset matta- ja kiiltävät laminaatit peittävät pakkauksen ulkopinnan, jotta se näyttäisi paremmalta ja luo ylellisemmän ulkonäön. Tällä tavoin luotu ulkonäkö on kuitenkin ristiriidassa kestävän kehityksen kanssa, sillä muovipinnoitettua pahvia ei voi kierrättää.

Joissain tapauksissa pakkauksen sisäpuolelle levitetään ohut muovikerros, jotta se kestää paremmin rasvaa ja nesteitä. Hyvä esimerkki on valkoinen aaltopahvipohja kakkupakkauksen sisäpuolella. Se on valkoinen vain siksi, että se on päällystetty muovikalvolla, joka estää kakun rasvan imeytymisen pahvin sisäpuolelle. Jos aaltopahvista valmistetussa tarjottimessa ei ole muovisuojaa, se muuttuu epämiellyttävän tummaksi rasvan imeytymisen vuoksi.

Jos välität ympäristöstä, sinun pitäisi kieltäytyä ostamasta ja tuottamasta laminaattipinnoitettuja pakkauksia, sillä ne edustavat äärimmäistä ympäristön saastuttamista!

Palataan takaisin rasvaan. Mikäli pakkauksia ei ole päällystetty ohuella muovikerroksella, vaan niitä on käytetty elintarvikkeiden, soijavahakynttilöiden tai vastaavien tuotteiden pakkaamiseen ja niihin on jäänyt rasvatahroja, myös tällaiset pakkaukset tulee hävittää kotitalousjäteastiassa.

Lue lisää siitä, millaisia pakkauksia voidaan lajitella PAPERIJÄTEASTIOIHIN tästä.

Vaikka useimmat toissijaisen jätteen kerääjät sallivat aaltopahvipakkausten hävittämisen PAPERISÄILIÖISSÄ, jotka suljetaan tavanomaisilla muovista valmistetuilla teipeillä, ne on silti erotettava fyysisesti paperimassasta myöhemmissä paperinjalostusvaiheissa. Yleensä tämä tehdään liuottamalla paperimassa veteen ja keräämällä pinnalla kelluvat kaistaleet tai kaistaleiden palat. Valitettavasti on teippiä toisinaan pakkauksessa niin paljon, että se voi haitata kierrätystä. On myös muistettava, että kierrätyksen aikana tapahtuva erottelu on mekaaninen prosessi, jossa materiaalit murskataan ja irrotetaan mikroskooppisesti suurista nauhakappaleista. Itsekiinnittyvä muovinen pakkausteippi voidaan helposti korvata paperiteipillä. Olisi ympäristöystävällistä luopua tuotemerkkien logoilla kohokuvioiduista muoviteipeistä ja sen sijaan yksinkertaisesti painaa logot tai muut mainosviestit kartonkiin. 

SUPERBOX-myymälässä ilmoitetaan selkeästi kunkin tuotteen kohdalla, voidaanko pakkaus lajitella. 

Kierrätetty pahvipakkaus

Useimmat paperipohjaiset pakkaukset voidaan paitsi lajitella myös kompostoida. Jos pakkaus on valmistettu pahvista tai aaltopahvista, se voi hajota luonnollisesti luonnossa 180 päivän kuluessa jättämättä jälkeensä myrkyllisiä aineita. Tällaiset pakkaukset ovat epäilemättä todella ympäristöystävällisiä. Puhumme kompostointipakkauksista seuraavassa artikkelissa.

Kaikki tällä sivustolla julkaistu sisältö on UAB SUPERBOXin yksinomaista omaisuutta. Sivuston superbox.lt osittainen ja/tai täydellinen jäljentäminen on ehdottomasti kielletty ilman UAB SUPERBOXin etukäteen antamaa kirjallista lupaa.